Yrittäjyystaitoihin suuntautunut Opistovuosi on laajuudeltaan laajempi kuin muut Opistovuosi -linjat. Linjan kaikille yhteisiä opintokokonaisuuksia on 20 opintopisteen verran ja koko Opistovuosi on näin laajuudeltaan yhteensä 59 opintopistettä.
Yrittäjyystaitojen opiskelu Jämsän Kristillisessä Kansanopistossa on kokeilevaa ja käytännönläheistä. Tekemisen kautta oppii yrittäjyyden ja tulevaisuuden työelämän avaintaitoja yhdessä aktiivisen ryhmän ja oman pienemmän yrittäjätiimin kanssa. Näitä taitoja ovat mm. ryhmätyötaidot, johtamistaidot, vastuunkantaminen ja oma-aloitteisuus, ongelmanratkaisutaidot, taloustaidot sekä muut yrittäjänä toimimisen keskeiset taidot.
Opiskelun alustana toimii valtakunnallinen Vuosi yrittäjä (NY)- ohjelma. Yrittäjävuoden aikana pääsee siis yrittämään käytännössä yhdessä oman 4-5 hengen tiimin kanssa. Tiimit muodostavat omien liikeideoidensa pohjalta toimivan yrityksen. Oman yrityksen tuotteiden tai palveluiden markkinointi ja myynti, yrityksen eri toimintojen kehittäminen, yritystalous, yhdessä tekeminen sekä erilaisten projektien toteuttaminen ovat keskeisiä teemoja. Verkostoituminen eri alojen yrittäjien kanssa, keskustelut yrittäjävieraiden kanssa ja yritysvierailut tukevat osaltaan yrittäjyyden jatkamista myös opistovuoden jälkeen. Ehkäpä opistossa perustaman yrityksen toiminta voi siis jatkua myös Opistovuoden jälkeen.
Yrittäjävuoden keskeisiä yleisiä tavoitteita ovat:
- Opiskelija on tietoinen yrittäjyyden eri muodoista ja mahdollisuuksista ja hänellä on laaja kokonaiskäsitys yrittäjyydestä
- Opiskelija ymmärtää yrittäjyyden keskeisimmät asiasisällöt ja osaa soveltaa näitä teorioita käytäntöön
- Opiskelija oppii tunnistamaan omat heikkoudet, vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet sekä erityisesti mahdollisuudet yrittäjän.
- Opiskelija tulevaisuuden suunta selkiytyy yrittäjyyskokemusten avulla.
- Opiskelija osaa tiimityöskentelyn ja vuorovaikutuksen perusteet.
- Opiskelija toimii aktiivisesti, oma-aloitteisesti sekä kantaa vastuuta ja toimii yrittäjämäisellä asenteella.
Linjan opetussuunnitelman voit lukea tästä: Yrittäjyystaitoihin suuntautunut Opistovuosi opetussuunnitelma 2021-2022
Valintakriteerit:
Linjalle valitaan 20 opiskelijaa näiden kriteerin mukaan:
- vaihe
Opistokelpoisuuden ja koulutuksen kohderyhmään kuulumisen selvittäminen (0–8 pistettä)
Hakijan soveltuvuus opistoon ja kuuluminen johonkin valtakunnallisten opetussuunnitelmaperusteiden määrittämistä koulutuksen kohderyhmistä selvitetään avoimen hakemuksen ja hakemisen yhteydessä täytettävän kyselyn avulla.
Kohderyhmät:
- nuoret, jotka haluavat parantaa perustaitoja ja opiskeluvalmiuksia
- nuoret, jotka haluavat selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiaan
- nuoret, jotka ovat keskeyttäneet ammatillisen koulutuksen tai lukion ja etsivät uutta suuntaa
- nuoret, jotka tarvitsevat tukea elämänhallintavalmiuksien ja arjen taitojen vahvistamisessa
- nuoret, jotka tarvitsevat hyvinvointinsa tukemista menestyäkseen toisen asteen opinnoissa
- nuoret, jotka tarvitsevat oppimisympäristön, jollaista muilla koulutusmuodoilla ei ole tarjolla
- nuoret, jotka hyötyvät yhteisöllisyydestä ja henkilökohtaisesta tuesta
- Avoin hakemus ja mahdollisesti sen tukena olevat asiantuntijalausunnot (0–2 pistettä)
- Kysely (0–6 pistettä)
Tästä osioista on saatava vähintään 1 piste, jotta voi tulla valituksi opistoon.
- vaihe
Linjakohtaisen motivaation ja suuntautuneisuuden selvittäminen (0–16 pistettä)
Kaikille 1. vaiheen läpäisseille hakijoille toimitetaan sähköpostilla vastausohje 2. hakuvaihetta varten. Tässä vaiheessa selvitetään valittujen peruskoulun arvosanojen, kirjallisten tehtävien ja videon perusteella hakijan harrastuneisuutta ja aktiivisuutta yrittäjyydessä sekä motivaatiota ja sopivuutta yrittäjyyden opiskeluun opistossa. Valinta tehdään 1. ja 2. vaiheessa saatujen pisteiden perusteella. Tasatilanteessa arpa ratkaisee.
- Hakija saa pisteitä yläkoulussa suoritetuista yrittäjyyden kursseista sekä muutaman yrittäjyyttä tukevan oppiaineen arvosanan perusteella. Tarvittavia arvosanoja kysytään hakijalle sähköpostitse toimitettavan ohjeistuksen mukaisesti.
- Hakija saa pisteitä harrastuneisuudesta ja aktiivisuudesta yrittäjyydessä. Harrastuneisuutta voi olla esimerkiksi oikean yrittäjyysprojektin suorittaminen vaikkapa kesäkioskin pitäminen. Aktiivisuutta osoittaa myös aiemmat tai tulevat ammatilliset opinnot kaupan ja hallinnon alalla (liiketoiminnan perustutkinto). Hakija raportoi harrastuneisuudestaan ja aktiivisuudestaan hakijalle toimitettavan ohjeistuksen mukaisesti.
- Hakija saa pisteitä tekemänsä videon ja kirjallisen tehtävän perusteella, joissa hän kertoo itsestään, motivaatiostaan ja perusteluistaan hakeutua opiskelemaan opistoon juuri yrittäjyyttä sekä soveltuvuudesta tiimioppimisen malliin.
Lisäksi
Mainittujen valintakriteerien lisäksi opistoon voidaan valita opiskelijoita harkintaan perustuvalla valinnalla. Harkintaan perustuvaan valintaan voivat vaikuttaa:
- oppimisvaikeudet
- sosiaaliset syyt
- koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet
- opintoihin riittämätön kielitaito.
Valinnan tukena voidaan käyttää asiantuntijalausuntoja. Opiskelijahuoltoryhmä lukee hakemukset ja tekee esityksen valittavista opiskelijoista pedagogiselle rehtorille, joka tekee valintapäätöksen.