Jämsässä aloitti kansanopisto jo vuonna 1909. Opisto oli tuolloin niin sanottu grundtvigilainen kansanopisto.Jämsän Kansanopisto teki arvokkaan työn paikkakunnan ja koko maakunnan kansansivistyksen edistämiseksi. Nykyisen opiston kupeessa toimii Pälämäen museoalue, jonka naapuriin opisto muutti vuonna 1919.
Sotien jälkeisinä vuosina Suomen talous oli vaikea, ja myös opisto ajautui taloudellisiin vaikeuksiin. Silloinen opiston johtokunta päätyi lopulta etsimään uutta omistajaa velkaantuneelle oppilaitokselle.
Toukokuisena aamuna 1963 Jämsänkosken paperitehtaan sähköasentaja Isak Mätäsaho muisti perunapellolla työskennellessään kuulleensa Jämsän kansanopiston vaikeuksista. Hän muisti myös Keski-Suomen vanhoillislestadiolaisten ponnistelut oman kansanopiston paikan löytämiseksi. ”Mutta siinähän se on! Voisiko se olla mahdollista?” välähti Mätäsahon mielessä. Hän lähti saman tien opistolle ja tapasi ulko-ovella silloisen johtokunnan puheenjohtajan Olavi Joutsenen. Joutsen kirjoitti keskeiset tiedot opistosta paperilappuselle ja antoi sen Mätäsaholle.
Jo saman vuoden elokuussa Jämsän Kansanopisto siirtyi Keski-Suomen Kristillisen Kansanopistoyhdistyksen omistukseen. Opistosta tuli Jämsän Kristillinen Kansanopisto.
Jämsän Kristillisen Kansanopiston taival on ollut monella tapaa vaikuttava. Kansanopisto on haluttu nähdä nuorison kouluna. Taustayhteisöä edustavalle hallinnolle ja henkilökunnalle se on tarkoittanut arkista puurtamista nuorten kanssa sekä samalla suunnitelmallista ja periksi antamatonta kehittämistyötä eri aikakausien haasteissa. Vahvan, opistotyöhön sitoutuneen taustayhteisön turvin on rohjettu investoida niin opiston päärakennukseen, asuntoloihin, opistoseurojen puitteisiin kuin maa-alueiden hankintaankin.
Jämsän Kristillisen Kansanopisto 50-vuotistaipaleesta koottu juhlakirja Soi kiitoslaulu julkistettiin keväällä 2013. Kirjan artikkeleissa piirretään elämänmakuista kuvaa opiston vaiheista. Teos kertoo opiston merkityksestä ja vaikuttavuudesta opiskelijoille, henkilökunnalle ja heidän perheilleen sekä kiinteästä yhteistyöstä taustayhteisön ja sitä edustavan hallinnon välillä. Yli 320 kuvan aineisto valottaa opiston monipuolista toimintaa ja sisältää kaikki vuosikurssikuvat nimiluetteloineen.
- Menu
- Menu